Dlaczego Mate Green

Zanim powstała nasza sztandarowa marka yerby, przez wiele lat poszukiwaliśmy inspiracji do stworzenia najlepszego suszu z ostrokrzewu paragwajskiego. Powinien zaspokajać zarówno potrzeby energetyczne, jak i etyczne, a nade wszystko – być zdrową i smaczną alternatywą dla kawy czy napojów kofeinowych. Yerba Mate Green spełnia te wymagania! Tysiące miłośników tej yerba mate potwierdza, że nasz cel został osiągnięty.

BRAZYLIJSKA MOC
Susz Mate Green pochodzi z brazylijskiej plantacji Laranjeiras, która znajduje się na południu kraju. To właśnie ten rejon słynie z bogatej tradycji uprawy i przetwarzania ostrokrzewów. Dla mieszkańców regionu Rio Grande do Sul od zawsze liczyła się świeżość i intensywność smaku oraz koloru yerby. Ich ulubioną odmianą suszu jest wyraziście zielony i sproszkowany, z domieszką patyczków – tzw. chimarrao. My również postanowiliśmy pozostać przy wypełnionym słońcem i odżywionym minerałami z gleby kolorze suszu ostrokrzewu – nie poddajemy go dymieniu ani długoletniemu leżakowaniu. Stworzyliśmy tym samym markę w pełni ekologiczną, a w dodatku posiadającą pełne, obfite listki uzupełnione patyczkami. Dzięki temu, że nie poddajemy Mate Green mieleniu, znacznie łatwiej się ją pije i nie ma potrzeby usypywania tzw. kopczyków w matero. Równocześnie jej moc pobudzająca i głęboki aromat brazylijskiej dżungli uwalnia się stopniowo przy każdym zalaniu yerby.

WSPÓŁPRACA Z PLANTACJĄ
Plantacja, dzięki której dostarczamy mateistom w Polsce i na świecie smaczną i organiczną Mate Green, jest prawdziwym spełnieniem marzeń producentów yerby. Nasi współpracownicy dokładają wszelkich starań, aby końcowy produkt odpowiadał normom ekologicznego przetwórstwa surowców zielarskich. Ostrokrzew uprawiany jest zatem w sposób tradycyjny, bliski regionalnej wiedzy dotyczącej cykli przyrody i współpracy z nią na wszystkich poziomach produkcji, włączając w to brak oprysków, nawozów sztucznych i pestycydów. Zwracana jest uwaga na odpowiednią porę zbioru suszu, żeby w listkach zamknąć to, co najlepsze ostrokrzew wchłaniał ze słońca i ziemi i przetwarzał w związki czynne: antyoksydanty, chlorofil, wysoką zawartość alkaloidów ksantynowych, saponin, witamin i minerałów. Natomiast dzięki temu, że po suszeniu nie przetwarzamy już bardziej produktu, Mate Green jest całkowicie świeża i niebywale soczysta.

Wystarczy rzucić okiem na zawartość opakowania yerby Mate Green, aby przekonać się, że stworzyliśmy produkt wysokiej klasy, który poprawia jakość życia wielu osobom: od sportowców, poprzez studentów, pracowników fizycznych i intelektualnych, aż po przyjaciół biesiadujących razem z matero w dłoniach!