Nasza historia
Opowieść o naszej firmie jest historią małżeństwa całkowicie oddanego Naparowi Przyjaźni oraz pełnego przygód poszukiwania najlepszej yerba mate na świecie.
Wszystko zaczyna się w Warszawie w 2004 roku. My, czyli Iwona i Robert, rozpoczynamy studia nad nowoczesnym modelem współpracy, opartym na naturalnych surowcach z Ameryki Południowej. Pracujemy także jako niezależni projektanci i spotykamy się z wieloma klientami ze świata biznesu i kultury, ale nikt z nich nic nie wie na temat roślin, o których coraz częściej mówimy. Przeszukujemy Internet, czytamy dziesiątki artykułów o yerba mate, a ostatecznie zakładamy pierwszego w Polsce bloga yerbastory.pl, traktującego wyłącznie o ostrokrzewie paragwajskim.
Jednak nadchodzi rok 2006, a w magazynie jest pusto. Czujemy się przytłoczeni. Chociaż wiemy dużo o historii yerba mate, jej znaczeniu kulturowym w Ameryce Południowej oraz przede wszystkim – o znacznym potencjale dla ciała, umysłu i duszy, wciąż nie mamy dostawców i partnerów.
I właśnie dlatego Robert decyduje się na wyjazd do Ameryki Południowej. Pożycza na ten cel 800 dolarów od brata i wyjeżdża po raz pierwszy, na kilkanaście tygodni do Argentyny, a tam szuka pomysłów i kontaktów biznesowych. W dzień i w nocy przemierza tysiące kilometrów i jeżdżąc od plantacji do plantacji zdobywa coraz więcej wiedzy o yerba mate. Dzięki poznanym nowym przyjaciołom ostatecznie trafia do INYM – Narodowego Instytutu Yerba Mate w Posadas. Los mu sprzyja – ówczesna dyrekcja ma polskie korzenie, a Robert szybko zostaje wtajemniczony świat yerby. Spotyka się naukowcami, laborantami oraz właścicielami małych i wielkich zakładów uprawiających, zbierających i produkujących yerba mate.
W czasie podróży spotyka wielu wspaniałych ludzi oddanych misji, jaką jest kultywowanie picia tzw. Naparu Przyjaźni. Równolegle w Polsce, Iwona organizuje pierwsze dostawy i przy pomocy najbliższej rodziny zaczyna pracę w sklepie oferującym kilka popularnych marek yerba mate. Po tygodniach spędzonych wśród plantacji drzwi do świata yerby stoją przed Robertem otwarte. Zna już masę ludzi zajmujących się ostrokrzewem w Argentynie, Brazylii i Paragwaju. Wraca do Europy i Iwony oraz zaczynają pracować nad najsmaczniejszą marką yerba mate na świcie, którą pokochają miliony ludzi.
Stwierdzają, że korzystne działanie yerba mate w Ameryce Południowej było cenione od wieków, natomiast w Europie, USA i Azji, ten tradycyjny napój znany jest nadal tylko nielicznym. Poza tym nie ma na rynku yerby, która by w pełni przekonała Europejczyków. Produkty tradycyjnych marek z Ameryki Południowej nie odpowiadają naszemu gustowi i według badań wiele z nich jest zbyt gorzkich dla konsumenta innej narodowości. Ponadto, gatunki te narażają susz ostrokrzewu na intensywne ciepło i dym tuż po zbiorach, a następnie przechowywany jest on do 12 miesięcy przed wprowadzeniem do sprzedaży, co zwiększa intensywność smaku. Choć szanujemy tę tradycję, nabywamy przekonania, że wartościowy produkt pochodzenia naturalnego, jakim jest yerba mate, powinien pozostać jak najbardziej organiczny, aby zachować świeży smak i chronić cenne składniki odżywcze.
Zaczynamy więc wytrwale szukać najlepszej yerba mate na świecie, by wreszcie znaleźć ją w brazylijskim lesie deszczowym. Nasz gatunek yerby rośnie na dzikich stanowiskach, w harmonii z innymi roślinami lasu deszczowego i jest w 100% naturalnie uprawiany. Krzewy mate zbierane są ręcznie i tylko co dwa lata, żeby rośliny miały wystarczająco dużo czasu na regenerację. Współpracownicy w Brazylii dbają od kilku pokoleń o ostrokrzewy w sposób naturalny i posiadają wszystkie ważne certyfikaty ekologiczne. Jesteśmy przekonani, że wraz z naszym partnerem możemy dostarczyć Państwu najlepszą jakość yerba mate i każdego dnia z pasją pracujemy nad naszą misją.

Nasza misja
Z uwagi na to, że poza centralną Ameryką Południową świadomość dotycząca yerba mate dopiero raczkuje — pragniemy ujawnić znaczny potencjał produkcji i sprzedaży yerby w całej Europie i na świecie!
Model firmy
Struktura naszej firmy opiera się na ścisłym połączeniu trzech dziedzin: gospodarki, spraw społecznych i środowiska.
Ekonomia
Chcemy budować rentowną, ekonomiczną firmę. Kierujemy się strategią prostoty, opowiadając się za prostym modelem biznesowym i koncentrując na jednym świecie produktów, który naprawdę rozumiemy. Zdefiniowaliśmy bezpośrednie, oszczędne i standaryzowane procesy, współpracujemy z profesjonalnymi partnerami, a dzięki temu zawsze możemy być blisko Ciebie, naszych klientów i zaoferować Ci najlepsze doświadczenia smakowe. Prostota oznacza wyższą klasę produktów, a tym samym zapewnia nasz długoterminowy sukces.
Społeczność
Jesteśmy firmą społeczną. Interesują nas nowe, inteligentne modele biznesowe oraz współpracy. Nasza kultura i etyka to wolność, niezależność, motywacja, zaufanie, relaks i radość. My i nasz zespół pracujemy w zgodzie z tymi jakościami niezależnie od lokalizacji i identyfikujemy się w 100% z tym, że stworzona przez nas marka yerby Mate Green jest produktem dla każdego. Głęboko wierzymy, że szczęśliwi ludzie, którzy podążają za swoją pasją, osiągną najlepsze wyniki.
Środowisko Naturalne
Działamy w sposób zrównoważony w odniesieniu do środowiska. Z tego powodu nasza yerba mate jest uprawiana dziko i bez użycia jakichkolwiek szkodliwych substancji, a zbierana ręcznie. W ten sposób ekosystem zostaje zachowany i może istnieć w sposób zrównoważony. Idea odnowy lasów deszczowych w całym łańcuchu wartości jest integralną częścią naszej strategii. Ponadto, utrzymujemy jak najmniejszy wpływ na środowisko poprzez handel bezpośredni i opakowania ekologiczne. Długofalowy sukces można osiągnąć tylko w harmonii z naturą.
Nasze zasady
Poniższe zasady są podstawą naszej działaności. Są również częścią naszej drogi do tego, aby stawać się coraz bardziej rentowną i stabilną firmą.
Zrównoważona uprawa
Kultywujemy uprawy ostrokrzewu we współpracy z naturą. Nasza Yerba Mate rośnie dziko w cieniu większych roślin i bez stosowania pestycydów. Jest zbierana ręcznie, zaś krzewy mają wystarczająco dużo czasu na regenerację przed kolejnym zbiorem.
Najlepsza jakość
Naszym celem jest oferowanie tylko najwyższej klasy suszu. Mate Green jest w 100% naturalna, selekcjonowana, starannie przetworzona i suszona. Nie posiada łodyg i kurzu, a listki są intensywnie zielone, o świeżym zapachu i niepowtarzalnym smaku.
Handel bezpośredni
Tradycyjny model handlu charakteryzuje się wieloma etapami pośrednimi: rolnicy, eksporterzy, importerzy, hurtownicy i detaliści. Powoduje to długie szlaki handlowe, wysokie ceny i duże zanieczyszczenie środowiska. My pomijamy poziomy i działamy bezpośrednio. Z zaprzyjaźnionej farmy, yerba mate za naszym pośrednictwem trafia bezpośrednio do Ciebie.
Opakowania zbiorcze
Naszą yerba mate oferujemy w opakowaniach zbiorczych po 200 i 400g oraz 1000 g. Dla nas nie ma sensu oferowanie produktu, który ma względny okres trwałości dwóch lat i jest spożywany codziennie, w małych opakowaniach. Dodatkowo, nasze opakowania nadają się do recyklingu – a celem nadrzędnym są te w 100% biodegradowalne!
Przejrzystość
Nie tylko chcemy pisać o tym, jak wspaniały jest nasz produkt, ale również sami to sprawdzamy, korzystając z oficjalnych certyfikatów, które posiada nasz dostawca. Dowodem na to, że spełnia on najwyższe standardy w zakresie upraw ekologicznych i sprawiedliwego handlu są następujące certyfikaty: Organico Brasil, USDA Organic, EU-BIO, Fair for Life.
Zaangażowanie ekologiczne
Jest dla nas jasne, że wraz z rozwojem firmy chcemy odwdzięczyć się światu i przyrodzie za wspaniałe możliwości, jakie dostaliśmy w naszym życiu. Planujemy wspierać projekty zrównoważonego rozwoju w brazylijskim lesie deszczowym i wkrótce opublikujemy więcej informacji na ten temat.